StrefaAktywnych.pl Aktykuły Strefa Kuchni Grypa – leczenie dietą

Grypa – leczenie dietą

Grypa to ostatnio jeden z tematów najczęściej omawianych w mediach. Z wielu źródeł dowiadujemy się na czym polega profilaktyka tej choroby (czy to A/H1N1 czy grypa sezonowa postępowanie jest takie samo). Ale co robić, gdy już będziemy leżeć w łóżku z gorączką?


Podstawowe zalecenia lekarskie dla osób z grypą, czy to A/H1N1 czy sezonową są powszechnie znane: leżenie w łóżku, zbijanie temperatury środkami farmakologicznymi, a w ostrych przypadkach podanie leku przeciwwirusowego, hospitalizacja.

Istotną rolę odgrywa w tym czasie sposób i jakość odżywiania się. Wysoka temperatura hamuje apetyt, przyspiesza przemianę materii (zwiększa procesy kataboliczne tkanek ustrojowych co prowadzi do wyniszczenia). Występowanie gorączki świadczy o tym, iż organizm walczy z drobnoustrojami chorobotwórczymi, że układ immunologiczny pracuje na najwyższych obrotach. Aczkolwiek długotrwale utrzymujący się stan wysokiej temperatury upośledza układ oddechowy, krążenia, nerwowy.

Żywienie w chorobach zakaźnych powinno opierać się na często podawanych, łatwo strawnych posiłkach bogatych w energię (pochodzącą głowie z tłuszczów i cukrów), białko, witaminy i minerały oraz dużą ilość płynów (min 2,5 litra na dobę).

Zaleca się do picia (w stanach przebiegających bez biegunki i wymiotów):


  • wodę przegotowaną,

  • słabą herbatę,

  • napar z rumianku, mięty czy lipy,

  • soki z owoców i warzyw,

  • mleko świeże (jeśli brak problemów z jego trawieniem) lub zsiadłe, jogurty, kefiry, maślankę,

  • zupy czyste (bez zaprawiania).



Przygotowując choremu posiłki trzeba pamiętać o wyeliminowaniu smażenia i pieczenia w tłuszczu na rzecz gotowania w wodzie i na parze. Potrawy powinny pobudzać łaknienie nie tylko swoim ciekawym, kolorowym wyglądem, ale też wyważonym lecz wyraźnym smakiem. Polecam tu zioła i przyprawy zwiększające odporność organizmu takie jak min.: lubczyk, gałka muszkatołowa, seler, goździki, anyż, estragon, imbir, cynamon, kurkuma, curry, pieprz ziołowy. Planujemy 5 - 6 posiłków dziennie o temperaturze pokojowej, napoje mogą być chłodne.

Szczególnie godne uwagi w leczeniu grypy dietą są:

  • fermentowane przetwory z mleka,

  • ser twarogowy tłusty (polecam przygotowanie pasty z bazylią,

  • pieprzem ziołowym i ząbkiem zmiażdżonego czosnku),

  • jaja – na miękko lub jako jajecznica na parze,

  • pieczywo białe,

  • mięso drobiu, cielęcina, wołowina,

  • wywary mięsne – buliony zawierają związki purynowe poprawiające łaknienie,

  • galaretki owocowe, mięsne,

  • łatwo strawne tłuszcze podawane na surowo – masło, śmietanka, olej,

  • warzywa gotowane, podane z dodatkiem tłuszczu (wykluczamy z diety groch, fasolę, bób, ogórki, kapustę świeżą – wskazana jest kapusta kwaszona,

  • warzywa i owoce bogate w witaminę C – min.: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, cytrusy, zielona pietruszka, kwaszona kapusta, pomidory, ziemniaki, chrzan, papryka, brokuły, kalafior, kapusta włoska, szczypiorek, szpinak.


komentarz

2014-03-18, Gość

kinga

bardzo dobre rady, ale musimy pamiętać że warto też odpowiednio jeść by się uodpornić i potem nie chorować :)

2014-04-10, Gość

ala

dokładnie, popieram zdanie kingi, dlatego fajnie zebrane babcine przepisy http://www.grypoodporni.pl/pl/strona-glowna.html ułatwią życie niejednej z nas :) zdrowie przede wszystkim :)

2014-10-12, ann123

A ja mam grypę i wlasnie jem rosół z kury.


Realizacja Let's Rock!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.