reklama
samotność, randki, samotni

StrefaAktywnych.pl - Portal dla Singli i Singielek. Jeśli jesteś Singielką lub Singlem, chcesz poznawać nowych znajomych i świetnie się bawić to znaczy, że dobrze trafiłeś. Nasz portal to nie jest serwis randkowy, ani biuro matrymonialne, nie chcemy też tworzyć par na siłę. Organizujemy: wakacje, imprezy, wczasy dla singli oraz wyjazdy dla singli na narty, majówkę i sylwestra. Single i oferty dla singli na wysokim poziomie!

StrefaAktywnych.pl Aktykuły Strefa Kuchni Zasady przygotowywania ryżu do sushi

Zasady przygotowywania ryżu do sushi

Jeżeli lubisz sushi i chcesz przygotować odpowiednio ryż to zachęcamy do zapoznania się z artykułem


ETAPY I ZASADY GOTOWANIA RYŻU DO SUSHI
WERSJA DOMOWA

1. przygotuj garnek do gotowania - najlepiej rondelek z dobrą pokrywką i grubym dnem

2. odmierz odpowiednią ilość ryżu ( np.: 0,5 kg ryżu-są to 3 japońskie filiżanki)
z tej ilości otrzymamy około:

60 szt nigiri


17 szt hosomaki (po 6 szt)


8 szt fotomaki (po10szt)


3. ryż zalewamy niewielką ilością zimnej wody i "wycieramy" aby pozbyć się mąki która znajduje się na ziarnach.



4.następnie zalewamy ryż dużą ilością wody i płuczemy do momentu uzyskania czystej wody.




5.zalewamy ok 1,5 cm wody ponad poziom ryżu



6.przykrywamy garnek pokrywką i nastawiamy na małym ogniu na ok 20 minut
w tym czasie niewolno podnosić pokrywki , następnie wyłączamy ogień i czekamy 25 minut.

ten czas najlepiej poświęcić na przygotowanie składników do sushi.

7.zalewa do sushi:


  • 3 miarki octu ryżowego

  • 2 miarki cukru

  • 0,5 miarki soli



mieszać aż rozpuści się cukier

8. przełożyć ugotowany ryż do miski w której będziemy mogli wymieszać go z zalewą

9. na podaną ilość ryżu dodajemy 80 ml zalewy ? mieszamy i po ok 15 minutach mamy gotowy ryż do sushi

Przygotował: Bogusław Oryszczak


komentarz

2009-09-21, Gość

Pierwsze sushi w Domu Sushi

Moje pierwsze doświadczenie z sushi wspominać będę jeszcze długo. Kumpela namawiała mnie na surową rybkę już jakiś czas, jednak miałam opory. Przełamałam się dopiero w Domu Sushi i muszę przyznać, że jestem już wręcz uzależniona ;-) od tej fantastycznej potrawy! Najważniejsze to wybierać pewne i polecane miejsca - wtedy satysfakcja gwarantowana. Ja już wybrałam!

2010-01-25, Gość

SUSHI

RYŻ MUSI BYĆ LETNI BY ZMIESZAĆ GO Z ZALEWĄ

2010-02-13, Gość

7.zalewa do sushi:

3 miarki octu ryżowego

2 miarki cukru

0,5 miarki soli

PYTANIE MOJE BRZMI : ILE TO JEST JEDNA MIARKA??? PS. ZALEWE SIE POZNIEJ GOTUJE ?? CZY JAK??

2010-08-10, Gość

mniam ;-)

pycha;-D

2012-01-04, Gość

przygotowanie zalewy

Czyz amiast octu ryżowego mogę użyc normalnego octu?

2011-10-22, Gość

To ja też się pozwolę sobie podzielę

swoją metodą przyrządzania ryżu do sushi. Ludzie mówią że np., cytuję- "Wojtek, muszę ci powiedzieć, że zajebiście dobre ci to sushi wychodzi" i takie tam...czego słuchanie jest dla mnie przyjemne...bo generalnie miło jest sycić się widokiem przyjaciół czerpiących radość z czegoś, co się dla nich zrobiło :) Mi osobiście też smakuje, ale

2013-08-28, Gość

Wiem może to dziwne pytanie ale zastanawia mnie ile dokładnie powinno się dolać wody, aby ryż był idealny do sushi ponieważ w jednek książce jaka kiedyś dostałem pisze że powinno być w proporcjach 1:1, drugi 1:1,25 czy tam 1,2, a w jeszcze następnym 1:1,5. Który jest najbardziej prawidłowy? Przy 1:1,5 jest przegotowany ale bardziej kleisty, a przy 1:25 ładny zas mniej lepiący się i zdeczka się przypala, jak złapac ten złoty środek? Może coś xle robię?

2009-11-12, Mario77

troszkę może prościej

ryż moczę w wodzie 10 min, później opłukuję, potem odsączam, zalewam wodą na 1 część ryżu 1,2 części wody, doprowadzam do gotowania, gotuję pod pokrywką 10 min, potem zostawiam przyryty jeszcze 15 min. potem mieszam z zalewą.


Realizacja Let's Rock!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.